Кораблі з вантажем українського зерна, зокрема з пшеницею та кукурудзою, отримали дозвіл від спільного координаційного центру (СКЦ) та покинули українські порти, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, в рамках стамбульської зернової угоди п’ять суховантажів із понад 116 тис. тонн пшениці та кукурудзи прямують до Іспанії, Італії та Тунісу.

“2 жовтня п’ять суден залишили українські порти, вони перевозять загалом 116 123 тонни зерна та іншої продукції АПК у рамках чорноморської зернової ініціативи”, – повідомляє СКЦ.

Судна Lila II (32,7 тис. тонн кукурудзи), Sann Tro (26,5 тис. тонн пшениці) та BC Raeda (24 тис. тонн пшениці) прямують до Іспанії, а суховантаж Rizabey – до Італії, він транспортує 22 923 тонни пшениці, судно Doga K з 10 тис. тонн пшениці рушає до Тунісу.

Як вказали у СКЦ “зерно, яке надійшло до пункту призначення, може пройти переробку і потім бути переправлене в інші країни”. У повідомленні йдеться і про рух інших суден.

“Станом на 2 жовтня загальний тоннаж зерна та іншої агропродукції, експортованих з трьох українських портів, становить 5 760 967 тонн. Загалом було дозволено рух 534 суден – 281 на прибуття в українські порти та 253 – на вихід із них”, – йдеться у тексті повідомленні.

На сьогодні, за інформацією Держспоживслужби, чимало незібраної кукурудзи в Україні вражено хворобами, збор продовжується, врожайність сягає 47,2 ц/га.  В 2021 році Україна зібрала рекордну кількість кукурудзи, показник сягнув 42 млн. тонн.

 

 

Пропонуємо:

Угода по “зерновим коридорам” діятиме і надалі

Ще 4 кораблі з зерном вийшли з портів Великої Одеси

Кабмін спростив процедуру фумігації зерна: є рішення

З наших портів вийшло ще 8 кораблів з агровантажем

В Мінагро відзвітували про покупців української пшениці

ООН наполягає на необхідності продовження “Зернової угоди”

«Укрзалізниця» збільшила обсяг експортних перевезень зерна

Балкер PANGEO вийшов з порту Чорноморська попри труднощі

Мінінфраструктури назвало актуальні цифри обсягу експорту зерна морем

Навіть в умовах війни Україна збільшила потенціал експорту власного насінництва